Als je eens goed luistert naar de mensen en gesprekken om je heen, dan hoor je veel mensen praten en erg weinig mensen ‘actief’ luisteren. Mensen voelen een diep verlangen en behoefte om zich te verbinden met anderen, maar maar weinig mensen zijn zich bewust van wat ze in de conversatie brengen en wat ze eigenlijk écht willen delen op een dieper essentie- of zielsniveau.

Meestal hebben mensen wel een verbindend verhaal te vertellen, maar door deze manier van communiceren zijn velen vergeten dat we allemaal al volledig met elkaar verbonden zijn. Bij het communiceren via verbindende verhalen ,waarbij we elkaar vaak aanvullen en/of graag overtreffen, verliezen we onszelf in de verhalen en vergeten daarmee de essentie van het delen.

Luisteren we met de oren van het hoofd en proberen we door het vertellen van gelijksoortige verhalen, ervaringen en situatie elkaar te ontmoeten en te verbinden?
Of zijn we actief aan het luisteren naar de ander(en) met de oren van het hart, waarbij we ook de natuurlijke verbinding al voelen en op deze manier ruimte creëren voor het delen van wat ons écht bezig houdt in het leven en in onze harten?

Het creëren van ruimte om actief te luisteren zal je waardevolle kennis over jezelf en de mensen om je heen brengen, omdat er dan helemaal geen behoefte meer is om overtreffende verhalen en ervaringen te delen. We voelen ons voldoende verbonden en gehoord op essentieniveau via het hart en door de (opr)echte gevoelde verbindingen vanuit het hart, zodat we alleen uiting geven aan wat écht in ons leeft.

Actief luisteren nodigt ons uit om te luisteren met de oren van het hart, dus ook met compassie. Het gaat over ruimte creëren voor jezelf en de ander. Op deze manier ben je je bewust van je eigen wensen en behoeften binnen een gesprek. Tegelijk ben je je ook bewust van de diepgewortelde behoefte om je écht gehoord, gezien en geliefd te voelen voor wie je waarlijk bent. Bovendien geldt dit voor de ander(en) in het gesprek ook.

Een moment van stilte nemen, voordat je reageert en checken waar jij en waar de ander(en) in het gesprek staan en bij het écht aankijken van de mens(en) om je heen zonder indringend te zijn, zijn goede tekenen om te checken hoe bewust een ieder is van zijn of haar gespreksvaardigheden.

Wil jij een actief luisterende vriend(in) zijn, waarbij een ander totaal en comfortabel zichzelf kan zijn? Een mens met wie je alles kan delen, zonder dat de ander zich veroordeelt of oncomfortabel voelt of wil jij een vriend(in) zijn die niet kan wachten om zijn of haar (verbindende/top up) verhaal of ervaring te delen?

Actief luisteren vindt plaats door een natuurlijke staat van bewust zijn, vanuit hartsgevoelde verbindingen en door ook zo te luisteren. Waarbij er een natuurlijke ruimte ontstaat voor alle deelnemers aan het gesprek, waar een ieder in het gesprek staat en wat een ieder wil inbrengen of toevoegen.

Het gaat om de mate van verbinding bij de communicatie en dit brengt de volgende vragen met zich mee:
Welke vriend(in) kies ik om te zijn?
Welke soort oren zal mij helpen om mij waarlijk te verbinden en om mezelf tot uiting brengen op een natuurlijke en authentieke manier?

Veel plezier en succes met je (bewustwording in de komende) gesprekken.

Categorieën: Artikelen

Marieke Bosman

Coach voor jouw hart. Ter bekrachtig van de taal van je hart en hoe je dit kan begrijpen. Zo kom jij direct in contact met jouw natuurlijke kracht en wijsheid. Je blijft trouw aan jezelf en daar vind je alles wat je nu nog zoek.t